سکته مغزی، سومین علت مرگ و میر در دنیاست. میلیون ها نفر از مردم جهان، در سنین مختلف و برای نخستین بار دچار سکته مغزی می شوند و در ایران نیز هزاران نفر بر اثر سکته مغزی جان خود را از دست می دهند.
اگرچه سکته مغزی بیماری افراد مسن است ، با این حال جوانان نیز در برابر آن ایمن نیستند که در این صورت فاجعه ای برای کیفیت زندگی ، قدرت کار، اداره خانواده و شرکت در زندگی اجتماعی هر کشور محسوب می شود و به عبارت دیگر تمامی گروههای سنی به ویژه افراد مسن را تهدید می کند .
در مجموع هشت تا 12 در صد سکته های مغزی در گروههای سنی 18 تا 50 سال به وقوع می پیوندد. همچنین به دلایل ناشناخته خطر سکته مغزی با سرعت بیشتری برای سنین 40 تا 60 سالگی افزایش یافته است، به گونه ای که میزان ابتلاء به این بیماری در بین بزرگسالان کمتر از 55 سال بین سال های 1993 تا 2005 دو برابر شده است .
جاقی ،پرفشاری خون ، افزایش چربی ، سیگار ، مصرف بیش از حد مشروبات الکلی تغذیه نامناسب حاوی چربی و نمک از عوامل مهم ابتلاء به سکته مغزی در هر دو نوع آن به ویژه در میان جوانان به شمار می رود.
همچنین بیماری های ارثی قلبی، اختلالات انعقادی ، اشکالات هماتولوژیک (خونی ) ، سوء مصرف مواد مخدری مانند هروئین ،کوکایین و آمفتامین، پارگی شریان ها ،ضربه ها ی مغزی ، مصرف داروی جلوگیری از بارداری ، دوران بعد از بارداری، بیماری های قلبی و بیماری های عروقی نیز دیگر عوامل سکته مفزی را تشکیل می دهد .
دکتر مژده قبایی دانشیار بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران می گوید:45 درصد از سکته های قلبی در جوانان به دلیل خونریزی مغزی است که رفتارهای نابهنجار به ویژه در مردان از جمله مصرف نامتعارف سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی و یا مصرف مواد مخدری همانند کوکائین ، آمفتامین و هروئین که باعث ایجاد تغییرات حاد در فشار خون می شود و مصرف چند نوع داروی ممنوعه به طور همزمان از شایعترین علل ابتلاء به سکته مغزی است.
مصرف این مواد ممنوعه احتمال ابتلاء به سکته مغزی را 6 برابر افزایش می دهد و نوشیدن مشروبات الکلی به مقدار زیاد در سنین جوانی و مصرف کردن چند نوع داروی ممنوعه به طور همزمان این افراد را در معرض خطر سکته مغزی قرار می دهد.
وی گفت :45 درصد از سکته های مغزی جوانان به صورت خونریزی مغزی است که پر فشاری خون ،مشکلات عروقی ، آنوریسم ،گرفتگی عروقی به دنبال عفونت ها از علل سکته مغزی به شمار می روند.
.همچنین با پیشرفت زندگی در جوامع شهری چاقی شکم و کم تحرکی در زنان اخیرا افزایش یافته است و این امر دو عامل مهم ابتلاء به سکته مغزی به ویژه در میان جوانان به شمار می رود.
اختلال خواب جوانان و خواب کمتر از پنج ساعت آنان، موجب کاهش مقدار هورمون ?لپتین ? به میزان15 درصد و در نتیجه پرخوری و افزایش وزن آنان می شود که خود یک عامل سکته مغزی به شمار می رود.
می شود که ر از 5 ساعت است که باعث شده مقدار ?هورمون لپتین? در آنها 15 درصد کاهش یابدو به پرخوری و افزایش وزن انان منجر شود که عاملی برای سکته مغزی است .
سکته مغزی می تواند به صورت ضعف، سوزن سوزن شدن یا مور مور شدن دست و پا یا هر دو ایجاد شود و ممکن است این علائم در یک طرف بدن به صورت فلج اندام ها ظاهر شود.مشکلات بینایی ، تکلم ، سطح هوشیاری سردرد شدید، تهوع، استفراغ و سفت شدن گردن را از دیگر علایم این بیماری ذکر کرد.
دانشیار بیماری های مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید می کند که مهمترین اقدام در بیمارانی که سکته مغزی کرده اند رساندن سریع آنان به بیمارستان و درمان آنان است. این اقدام ?زمان طلایی? برای بیماران است.
وی ،اجتناب از زندگی پرخطر و کنترل آزمایش های سالیانه را به افراد جامعه توصیه کرد.